klart att när jag begav mej ner till Öviks tågstation tis den 30:e oktober – då brakade vintern lös på allvar med ymnig snöfall och starka vindar. Jag var på väg till grann staden Umeå – för en kväll med Umeå bleckblås ensemble vid den lokala frälsningsarmens kår.

Dagens program ingick i deras ”Minns Du sången” afton.

I min enfald trodde jag på typ ”Pelle Carlsson” repertoar eller något liknande – men naturligtvis, när man går på ”armén” – då är det dessa äldre härliga melodier och ”kamp sånger” som gäller – och varför skulle det inte vara det?

En eloge till lyssnar skaran som hade bänkat sej trots bus vädret utanför.

Efter inlednings ord av mötes ledaren – överlämnades kvällen till Gunnar Walldén som är ledare, dirigent och arrangör för ensemblen.

Med den sprudlande uvertyr till Rossini´s ”William Tell”, snyggt arrat av Gunnar själv, var programmet igång.

Det första ”minns du sången” inslaget tillsammans med Umeå Bleckblås ensemblen var Johan Appelbergs ”Under korsets fana fyllkar sig Guds här, går i strid med helig mod” med refrängen ”Blod och Eld” Denna J. Appelberg var en F.A. officer som levde mellan 1872 till 1932 (det märktes med dåtidens språkbruk) , han var också redaktör för F.A.s tidsskrift ”Den unga soldaten”.

Nu var det dags igen för ensemble med ett eget nummer, nio duktiga musiker – i synnerhet kornett/trumpet sektionen – och det märktes särskilt i Leroy Andersons ”Bugler’s Holiday”, utmärkt framfört. Det här var en original komposition, annars var allt övrigt arrangerat av den kunnige ensemble ledare Gunnar Walldén.

Nästa församlings sång med ensemblen var ”Tänk, när striden den sista är vunnen” med den sista versen ”Tänk, när himlens orkester skall spela, vilken härlig musik det ska bli!”

Härefter följde en presentation av musikanterna och deras respektive instrument innan det var dags att inmarscherar med två vajande fanor när orkestern och publiken tar itu med ” Låt frälsnings fanan vaja”, följt av det lugnare ”Fast såsom klippan är Guds löftets ord” av Gunnar Bolander – som var aktiv med Stridsropet på sin tid.

Nu bröt brassensemblen med det ”sakrala” en stund, och framförde lite jazzigare toner från mellan krigs epoken , för att vara exakt -1927 – och då talar jag om ”Aint she sweet”. En skön melodi gjord populär med bl.a. Frank Sintra och t.o.m. Beatles, en verkligen lyckat arr. G. Walldén.

En Fanny Crosby sång avslutade stunden ”Minns Du sången kväll” – nämligen ” Se vi tåga fram med sköld och banèr” – med avslutnings versen:

”Marsch framåt, till hemlands klockan en gång slår,

till det land där solen aldrig neder går,

och där livets träd i evig blomning står.

När oss Jesus ropar : kom !”

Ja, vad säger man om kvällen ?

Jag hade gärna hört mera av brass ensemblens egen musik – det gav mersmak, men det var inspirerande att lyssna och delta i dessa äldre kamp sånger. För de som inte är invigd i FA sång skatt – märkes det att de är av äldre datum, känns kanske lite ”kanans tungomål” för dagens människor, men jag som är uppvuxen med det, stor trivdes.

Jag beundrar Gunnar Walldéns arrangerings konst, utöver egna spelade stycken hade Gunnar arrat alla ”gamla FA sånger” – ibland bara från en sång eller gitarr stämma, bra gjort ! Kanske man skulle har sänkt ett och annan tonsteg ibland – de sjöngs ju så mycket högre förr i tiden.

Som brass musiker själv, vet jag att om det är nånting som tär på ”ambisen”- så är det att kompa den unisona sången – särskilt flera sådana efter varann och med många verser dessutom – det här var en prestation utan like av kvällens musiker.

För något år sedan hörde jag ensemblen i Tegs statskyrka med den ljuvliga akustik som gynnar brass musik, F.A. lokal i Umeå är en mycket bra lokal men man är lite mera musikalisk ”naken” jämfört med Statskyrkans rymd, men Umeå Bleckblås ensemble gjorde det jätte bra.

För att summera, en annorlunda kväll, inte alls vad jag förväntat mej – men dock rolig, inspirerande, intressant och med bra brass musik. En bra upptakt till Umeå kårens 125 års jubileum !

Ett stort tack till Frälsningsarméns kår i Umeå att Ni bjöd in Umeå Bleck Blåsensemble och tack till musikerna.

Gör det gärna flera gångar !

Peter Preston