Det har hänt en hel del på brass fronten denna höst. En del finns att läsa i Brassnytt.

Brasset från Ryttargårdskyrkan i Linköping ska till USA väst kust till våren och upp till Vancouver i Kanada.

De har haft bra publik tillströmning på t.ex. diabetesföreningens 30 års jubileum och välgörenhets konsert tillsammans med MAF mission och Nobelpristagare Dr Mukwega – båda spelningarna i Linköping.

Linköpings eget ”Sion Brass” har hunnit fira 60 år och Tibro Brass hela 75 år – vi andra – vi bugar och gratulerar !

Den sista helgen i Oktober framförde FA i Södertälje en lyckad massed band konsert med 5 st brass band med c:a 100 musiker (läs referat).

Till våren den 20 – 22 mars ska Ö-viks Pingstbrass tillsammans med Morö Backa Brassband från Skellefteå och FA musikkår från Skelleftehamn har ett eget massed band spelning under ledning av Anders Beijer med hans musik här i Ö-viks Pingstkyrka.

Under skolans november ledighet hade några musicerande ungdomer från Linköpings trakten blivit utvalda att delta i ”höstlovs orkestern”anordnad av Östgöta Symfoniker, – ett samarbete mellan länets musik & kultur skolor. De fick repertoar någon vecka innan att tjuv träna på. Eftersom jag fick tillfälle att kolla på noterna – kan jag säga att det var minsann inga lätta grejer. Man undrade om det var i huvud tagit möjligt för dessa ungdomar att fixa, det skulle nog vara svettigt för många av Brassnytts läsare. Östgöta symfoniker ställde upp och undervisade och fungerade som handledare måndag till onsdag denna höstlovs vecka. Vid avslutnings konserten på onsdags kväll, kunde man bara häpna över resultatet när de spelade tillsammans med alla övriga symfoniker. Jag har fått lyssna till en inspelning från konserten, nio stycken svåra låtar under ledning av dirigent Cecilia Martin-Löf, framfört utomordentligt professionellt av både de fast anställda proffs och de otroliga duktiga amatör eleverna. Det måste man kalla en lyckad satsning!

På den mera negativa sidan – måste vi konstatera att årets samling med ”Pingstbrass 2019” är inställt. Naturligtvis känns det som ett nederlag. Utan att själv kommenterar kan man kanske konstatera att verkligheten börjar hinna ifatt oss inom brass verksamheten inom pingst – jag tror säkert att styrelsen för PBB lägger allting på bordet för oss -och kanske även eventuella framtids planer.

Brassband, lik så mycket annat, är beroende av vad man vill. Vill man inte mycket – då blir det inte mycket. Vill man mycket – så är det nästan obegränsat vilka positiva resultat man kan uppnå!

Spelar man slentriant – då låter det slentriant, spelar man tråkigt och oengagerad, då uppfattas det av publiken likadant. Den glöd och passion man lägger i musiken är det som berör lyssnare, denna medveten alstrande av varje ton i munstycket eller brist av detsamma är vad som hörs utåt.

Bara medvetenhet om detta kan förbättra standarden på våra orkestrar betydligt, det känns kanske lite hårt att säga det – men bandet är inte lika bra som den som spelar bäst – utan tvärtom !

Tänk att vara med i ett kollektiv där alla säger – ”jag vill”, -”vi vill” Vilket drömläge för en dirigent. De tre vise männen sa – vi vill följa stjärnan, tänk om en hade varit ointresserad och bara halvhjärtat hängde med på avstånd. Tänk om någon eller några av herdarna stannade kvar på ängen, trots att de hade nyss haft änglabesök, då hade de gått miste om mötet med det stora och underbara som fanns i Betlehem. Den förlorade sonen kom till besinning och sa – ”nu vill jag gå mot min far”. Det måste finnas en egen vilja om det ska bli förändring.

Det är våra egna ansträngningar som blir till välsignelse både för oss själva och till andra, gör vi inget eller lite – blir tillfredställelse och välsignelser därefter – precis som vårt musicerande.

Nu går vi mot 2020, låt oss ha en nyårs önskan att ”vilja” följa vår ledstjärna, vilja följa mästaren, vilja ta vårt eget spelande och vår orkestern in i 2020 – att vi alla vill medvetet inkludera våra brassband i missions befallningen att nå ut så långt som möjligt.

Med en önskan om Julefrid och Gott Nytt År

Peter Preston