Efter en jäktigtid med intensiv jul och advents musik, är det nu skönt att pusta ut innan vårterminens brass aktiviteter börjar på allvar. En samling mini jul reportage finns i den aktuella utgåvan av Brassnytt.

Jag hade gärna velat haft flera reportage från flera brassband inom pingst – men det är kanske mycket att begära när vi inte är så många fungerande brassband kvar i rörelsen. Det blir säkert en av samtals ämnen som tas upp i Mullsjö den 25 januari.

Men samtidigt är det berikande att refererar till brass verksamhet i andra samfund – vi har så mycket att dela med varandra. Det samma gäller när man går utanför brassband och kollar lite på symfoniska band och militär band och även andra konstellationer som inkluderar bruket av brass instrument.

Nackdelen för min del är att jag rör mej oftast emellan samma orkestrar i Norrland, Stockholm och Östergötland – och då återkommer ofta till samma band med jämna mellan rum. Tänk om fler kunde täcka upp brass verksamheten som finns i just din omedelbara närhet – oberoende av samfund – då blir brassnytt ännu mera intressant.

Redan nu kan jag göra lite reklam för Södertälje Frälsningsarmens tretton dags konsert, samt årets Rhapsody in Brass, Skeppsholms kyrka i Stockholm lördagen den 8:e februari 2020. I nästa års Brass tävlingar i Värnamo den 14 -15 november 2020 få vi besök av ”The Brighouse & Rastrick” Band från Storbritannien, för att vara mera exakt – från ”West Ridings” området i Yorkshire i Norra England. Bandet grundades år 1881 som ett brassband inom nykterhets rörelsen – den s.k. ”temperance rörelse” – och först hade de namnet ”Brighouse & Rastrick Temperance band” Året 1920 försvann ordet ”Temperance” från bandets titel. År 1977 gjorde de succé med Derek Broadbents arr. av ”Floral Dance” – en mycket populär inspelning, som var tvåa på Englands tio i topp musik lista under nio veckor och sålde väl över en miljon skivor. (Endast Paul McCartney har sålt flera). Idag har bandet Musik Professor David King som professional huvud dirigent. Så jag tror på en riktig musikfest i Värnamo.

För att återgå till nutiden – vi i Övik har haft en tradition av att brasset spelar på trettondagens årsmöte – men i år skulle det satsas enbart på lovsång – så vi ser att tiderna förändras och musik valet med den.

Jag vet att PBB styrelse tar gärna del av dina funderingar inför framtiden, kom gärna med konstruktiva tankar och förslag – gärna förslag som Du själv brinner för – och inte bara förslag som andra väntas genomföra.

Vi ber tillsammans att Herren välsignar vår träff i Mullsjö lördagen den den 25 januari.

Väl möt !