Man är ju aldrig så bra som när man säger ifrån sej ett uppdrag.

Man minns alla lovord man fick från arbetsgivaren inför pensioneringen, man skulle gärna har hört hur bra man var vid alla löneförhandlingar tidigare under resans gång.

Dagen man blir verkligen överöst med pris och ära är när man lämnar det jordiska, då har det knappast funnits en bättre människa på vår jord.

Nu har jag naturligtvis glimt i ögat vid ovanstående – men det kan inte förnekas att det ligger en hel del i just detta.

Undertecknad har p.g.a tidigare angivna skäl önskat dra sej tillbaka från regelbunden medverkan med mitt spalt ”Speakers Corner”. Nu ska jag säger i rättvisans namn att man har visst fått en hel del uppmuntran under åren – men nu blev jag minsann rosat i överflöd! Det är klart att jag blir rörd – och känner att jag borde ge efter för ”trycket” så att säga. Så nu går jag verkligen på övertid då jag tar bara en termin i taget – och medverkar i ”Speakers Corner” denna vårtermin 2018.

Jag har nyligen varit på en god väns begravning där Södertäljes Pingstkyrkans Blåsorkestern återuppstod, förstärkta denna dag av några från Stockholms City Brass och Frälsningsarmens musikkår i Södertälje, även undertecknad fick vara med. Vi träffades någon timme innan, noterna delades ut och vi spelade igenom – och hur otroligt bra det lät !

Det var en annorlunda begravnings högtid där mycket brass och annan musik var önskad.

Har vi bara bra musik som är bra spelat kan våra insatser passa in nästan överallt.

Dagen innan ovannämnda – besökte jag statskyrkan i Södertälje, S:ta Ragnhilds kyrka heter den, det var här jag började ta orgel lektioner 1963 för kyrkans dåtida organist. Jag hade tur, för dagens nutida organist Martin Olsson gav en lunch konsert inför en fullsatt kyrka. Härlig, välspelad orgel musik av tonsättare Joseph Bonnet, Max Reger och Johannes Brahms. Efter konserten pålyste de att frälsningsarmens musikkår skulle bland annat framför ett större verk för orgel och brassband under samma helg. Nu kunde jag inte ändra biljetten hem annars hade jag gärna stannat och rapporterat från denna annorlunda och spännande konsert. Tänk om jag hade vetet om det i förväg !

En vädjan, först och främst – skriv, ta bilder och skicka in reportage från era egna brassbands verksamhet och även andras i ditt närområdet. Skicka gärna direkt till tidningen eller till någon du känner i ledningsgruppen. Om något intressant händer i brass världen hos eller nära Er och Ni vill inte gärna skriva själv – lämna informationen till ledningen för tidningen eller även undertecknad för att ser om det finns möjlighet att täcka upp det. På detta visset får vi en fortsatt intressant och aktuell skrift. Brassnytt tillhör ju oss alla.

Det var njutbart att höra och ser Linköpings Sion Brass spelar under ledning av Alf Lundqvist från TV gudstjänsten på Cupolen, fint spelat och framfört, tack hela bandet.

Här uppe i Ö-vik har vi en lyckat intensiv jul bakom oss, och börjar planerar den kommande vårens aktiviteter, bl.a den sedvanliga ”konsert söndag” uppe i Umeå tillsammans med Frälsningsarmens Skelleftehamns musikkår. Vår ”Israel brassensemble” förbereder sej för fullt inför Påsk resan till det Heliga Landet, spännande saker som man kan läsa om så småningom tillsammans med allt detta Ni själva tänker skicka in till Brassnytt.

Det här är Peter Preston som ska försöka göra mitt bästa denna vårtermin men räknar med att andra gör det också.

Den Goda Boken uppmanar oss att tala om vad vi har sett och hört.

Peter Preston