Ja, kära vänner, nu har vi lagt det gamla året bakom oss och riktar in oss på nya utmaningar för Guds verk och i synnerhet inom våra egna brass sammanhang.

Livet är ju spännande, full av förväntningar. Samtidigt få vi säkert uppleva många besvikelse, saker och ting blev inte alltid som vi hade förväntad oss. Framgångar och motgångar går ofta hand i hand.

För fem år sedan blev jag ombedd att skriva ett stycket för brasset för att fira Närradions Radio Pingst 30 år i etern. Mycket jobb med sånt, men jag tog på mej uppgiften med glädje och på den aktuella dagen satt orkestern på estraden på söndag förmiddagens gudstjänst med den nyskrivna Jubileums Musik med titeln ”På Återhörande” på notstället. MEN – det nämndes inte ett ord om högtiden från talar stolen –det var kanske så mycket annat som tog tid på på programmet den dagen, så musiken blev aldrig uppfört. Det var bara att snällt arkivera musiken nere i förrådet.

I år fyller Radio Pingst och i synnerhet programmet ”Brasstracks” 35 år i etern, så jag gjorde ett nytt försök. Eftersom jag är mycket i Stockholm, komponerades det mest på hotell rummet på kvällarna. En jubileums marsch med titeln … ja.. ”Brasstracks” skulle det heter, inga blygsamheter här alltså.

Skissen var färdig, t.o.m. ett utskrivit partitur kladd, nu satt jag igång med att renskriva alltihop till läsbara toner och intentioner till alla förväntansfulla brass musikanter, jag ville ha den färdig innan jul. När den sista stämman var färdig -ja vad hända då? Besked kom på årsmötet att närradion inklusive Öviks Radio Pingst skulle läggas ner. Otack är …… !

Men vi hann spela igenom på övningar och blev ganska nöjd med resultatet innan den i sin tur åkte ner i källaren för arkivering.

Måhända att vi ska döpa om dessa stycken med nya titlar nån gång i framtiden så att de kanske kommer till användning. Som sagt, allting blir inte som det var tänkt här i livet.

Strax före jul spelade jag med i en wind ensemble, ja, det var nästan ett brass ensemble med två trumpeter, ett valthorn, undertecknad på bastrombon och en saxofon, det var bl.a ”Oblivion” av Astor Piazzolla, kanske det var att jag önskade att alla mina ansträngningar med Jubileums brass musik skulle falla i ”Oblivion” – i total glömska.

På den mera positiva sida kan jag säger att programmet ”Brasstracks” fortsätter tillsvidare att gå på nätet som vanligt på hemsidan – brasstracks.se . Jag har haft ett anonym sponsor som har vilja stödja mej och programmet med en färg annons i lokaltidningen en gång i månaden under alla år och vill även vara med i fortsättning, och det är ju fantastisk !

Vi farföräldrar bliv uppvaktat nästan varje morgon under julen med ljuva toner framfört av en av våra barnbarn från södra Sverige som behärskar både kornett & trumpet, kompade i sin tur av sin far. Ibland fick hans trumspelande ”brorsan” vara med och håller takten, då blir man minsann riktig glad.

I början av januari gav Frälsningsarmens musikkår i Södertälje en trettondags konsert, nu hade jag inte möjlighet att vara med själv – men min goda vän James Eklöf skickade mej programmet tillsammans med lokal tidningens reportage och bild. Kårens dirigent Göran Lundberg inledde konserten med ”Prelude to a Te Deum” och avslutade med ”Radetskys march” – men då hade de haft rast och presenterat och framfört fjorton musik stycken för c:a 180 åhörare.

Jag har hört Södertäljes FA musikkår vid flera tillfällen – ett imponerande brassband med ålders spann från 30 till 80 år.

Söndag den 20:e januari precis innan jag skulle fara till vårt eget f.m. möte satte jag på TV och såg den första av en serie gudstjänster från FA Vasakåren i Stockholm.

Vasaband var flitig i elden tillsammans med sin musikmästare Andreas Holmlund. Första stycket jag hörde med bandet var ”Vill du med” och unisona sången ” O Stora Gud”. Vasabandet också kompade barnkören samt en duktig euphonium solist som ledsagade i Runeberg/Lindbergs ”Jag lyfter ögat mot himmelen”.

Flera brass inslag fanns i gudstjänsten – de flesta signerat Andreas Holmlund själv -innan musikkåren avslutade med Slotthedens ”Herren Välsigne oss” – Tack Vasakåren och Vasabandet och alla medverkande för en fin stund tillsammans.

Jag nämnde för ett tag sedan att min ålder säger mej att det är dags att upphöra med min medverkan i Brassnytt – trots det ha det blivit ett och annat reportage innan jag snart fasas ut mera permanent, jag få anledning att återkomma till detta innan sommaren.

Trotts att Radio Örnsköldsvik ha numera lagt ner sändningar – så länge jag hitta någon inspelnings studio,så fortsätta Brasstracks att sändas på nätet som vanligt på brasstracks.se .

”Rhapsody in Brass” var som vanligt en av höjdpunkter i min almanacka. Ingen blev besviken med årets konsert med Söderkårens musikkår, Östgöta Brass och inte minst den otroliga Derick Kane på Euphonium. Derick berättade för mej att hans son spelade bariton med den berömde Cory Band, äpplet faller inte långt från trädet. (Se särskild artikel) Ett särskilt tack till Söderkårens Musikkår för att ni satsa troget på evenemanget varje år – Gud Välsigne Er i Era gärningar för Guds verk!

I dagarna ska vi här uppe i Norrland har ett eget massed band fest med tre stycken brass band , som många gånger förr har vi ett fint samarbeta med F.A. i Skelleftehamn, även i år ska vi ha gemensam konsert och utöka med Morö Backe Brass Band från Skellefteå. Om inte reportaget hinner fram till denna upplaga av Brassnytt – kommer den i nästa. Så mycket jag vet så är vi de ende tre fungerande brassband norr om Dalälven. Söder om Dalälven har vi först Avesta Brass Band – annars hade vi tre brass band varit ensamma norr om Stockholm (Järfälla).

Har en trevlig vårvinter, vi mötts säkert någonstans, någon spelning, någon brass träff eller konferens eller sommar kurs, men det viktigast är att vi mötas tillsammans framför Tronen !

Peter Preston