Det var mitt i ”corona” tiden, en härlig solig vår/vinter söndag – en dag som inleder Påsken – självaste Palmsöndagen.

P.g.a ”viruset” – var vi inte för många i Arnäs kyrka strax norr om Ö-vik. Den utannonserade hornkvartetten var halverad av samma orsak. Heder åt kantorn Oskar Wedman och musikern Orvar Johansson som fick till fin och passande musik för dagens gudstjänst.

Oskar & Orvar på var sitt valthorn inledde med Schuberts ”Morgonstjärna”följt av Händels ”Dagen är nära” – kanske bättre känd som ”Lascia chìo pianga”. Mycket vacker musik fint framfört från orgelläktaren. Det var väldigt passande i dessa tider av pandemi – särskilt när man associerade till Jan Arvids Hellströms svenska text:

Dagen är nära, Mörkret försvinner.

Morgonen nalkas, Ditt ljus jag ser.

Avlägset hör jag älskade toner som bjuder mig ro.

Sedvanliga psalmerna sjöngs, ackompanjerad på orgel av Oskar och ibland förstärkt med hornspel av Orvar.

Därefter söndagens predikan av dagens tjänstgörande präst Ulf Söderlind, sedan åter dags för mera hornmusik, denna gång framme vid altaret: ”1ére Gossienne” av Erik Satie arr: Carsten Klomp, det var Orvar som var hornsolist med fint piano komp av Oskar.

Med fina avslutningsord av kyrkoherden Ulf Söderlind, knöt han ihop dagens budskap och dagens musik och presenterade dagens avslutningsstycke, musik i likhet med palmsöndagen som är fullt av löften, fullt av hopp och framtids tro.

Orvar Johansson spelade på valthorn ”Over the rainbow” av Harold Arlen i Goff Richards tappning – proffsigt framfört som det proffs han är som solo-hornist vid Norrlands operan – och lika vackert ackompanjemang av Oskar Wedman – till vardag organist, valthornist – ibland dirigent för Ö-viks symfoniorkester m.m.

Dagens predikant har också en bakgrund som trumpetelev hos undertecknad – så vi alla trivdes i varandras sällskap denna palmsöndags morgon.

Jag ser fram emot att referera när hela hornkvartetten är på plats – förhoppningsvis den kommande höstsäsongen.

Peter Preston