”Vi är inte bara de enda tre fungerande brassband i Norrland – utan idag även de största norr om Dalälven”

Dessa ord fälldes av Skelleftehamns Kårledare Mathias Divert, samma Mathias som var den skickliga dirigent och kornett solist vid den ”massed band” helg fre den 15/2 t.o.m sön den 17/2 -2019.

Helgens massed band bestod av den ekumeniska brass band ”Morö Backe Brass” från Skellefteå, ”Frälsningsarmens Musikkår” från Skelleftehamn och ”Pingstbrass” från Örnsköldsvik. Ett 50 tal brass musikanter plus en tre manna starka slagverks sektion komplett med alla sorts trummor, pukor och tillbehör – en imponerande taggad och hängiven skara.

Vi hade övat på var sin hem ort sedan års skifte, och inte var det precis den lättaste repertoaren. Här i Ö-vik fick vi ovärderligt hjälp på en extra insatta lördags övning med Mathias Divert som instuderad musiken med oss.

Sedan var det dags att ta sej den tre timmars bilresan upp till Skellefteå och Morö Backe Kyrka där alla band samlades för gemensamma övningar. De flesta var på plats redan på fredags kvällens övningspass – men på lördag morgon var det en fulltalig samling.

Det var långa intensiva pass, men med den duktiga ledaren Mathias Divert som uppmuntrade och ”peppade” den målmedvetna skaran av musikanter – var det inget problem – inte alls lång tråkigt – utan tvärtom. Ett bevis att om man har rätt inställning till både musiken och varför vi gör det – kan man åstadkomma otroliga resultat.

Eftersom Mathias var kornet solist i ett par nummer – så blev han avlöst av Morö Backes egen dirigent Leif Hansen.

Efter denna långa ”rep” dag, fick vi en avspänt kväll med god mat, underhållning och underbar gemenskap tillsammans – allt ordnad av vännerna från Skelleftehamn.

På Söndag, så samlades det stora brassbandet i Brukskyrkan som Pingstkyrkan i Ursviken heter. Som inledning framförde bandet ”Guardian of my soul” av Darren Shaw, ett vilsamt stycke som använder tonsättarens egen melodi ”I worship you” (Jag tillber Dej” och melodin ”Aurelia” med hänvisning till texten ”O Jesus, I have promised to serve Thee to the end; Be Thou forever near me, My Master and my Friend” (O Jesus, jag har lovat att följa dig var dag”

Gudstjänsten innehöll utöver predikan både barnvälsignelse och parentation som inramades av att orkestern spelade Ray Steadman Allens ”In Quet Pastures” med hänvisning till Davids 23:a psalm ”Han låter mig vila på gröna ängar, Han för mig till vatten där jag finner ro.”

Som avslutning framförde det stora brassbandet ett sång arrangemang av ”Promised Land”- ett stycke ungdomlig musik som tonsättaren William Broughton skrev för Junior Bandet vid Frälsningsarmens Hollywood Tabernacle Kår i USA, de glada rytmiska tonerna lämnade tydligen mersmak eftersom församlingen ville gärna höra mera av bandet.

Men nu bar det iväg till lunch hos FA i Skelleftehamn innan vi återigen förflyttade oss tillbaka till Morö Backe Kyrka för eftermiddagens musik gudstjänst.

Kockan 16.00 var det klockringning och nu var det upp till bevis.

Ett preludium är alltid lämpligt att börja med. Vår dirigent Mathias Divert hade valt musik av Peter Graham – ”Prelude on Tallis”. En spännande vital inledning till dagens konsert – dock kan man tycka att det är ett något överarbetat stycke när man tänker på den stilla afton psalm den inleder till – nämligen:

”Glory to Thee, my God, for this night, for all the blessings of the light.

Keep me, O keep me, King of Kings, beneath thine own almighty wings,

Forgive me, Lord, for thy dear Son, the ill that I this day have done,

That with the world, myself, and Thee, I ere I sleep att peace may be,

Praise God from whom all blessings flow, praise Him all creatures here below,

Praise Him above angelic host, Praise Father, Son and Holy Ghost.

Minst en marsch ska man alltid ha och den första var var George Marshalls ”Mighty to Save” (Mäktig att Frälsa). Barrie Gotts ”Light-Walk” är alltid kul att både spela och att lyssna till med den storbands liknade behandlingen av sången ”Walking in The Light”, här ansvarade Pingstbrass flygelhornist Bo Lundqvist för den väl utförde improviserad ”jazz – break” mitt i stycket.

Nu var det dags för dirigent ombyte, Leif Hansen äntrade dirigent podiet och Mathias Divert övergick till att vara kornett solist i Terry Camseys ”Life’s Pageant”. Nu fick vi höra på en riktig proffs som framträdde med sitt virtuosa briljanta spel. Med alla tonart, taktarts och tvära tempo förändringar, var det inte det lättaste för bandet heller, men det blev en verklig prestation för alla inblandade !

Nu övertog Mattias takt pinnen igen och innan pausen blev det opera musik av Wagner, massed bandet presenterade ett fint uppförande av William Himes arr: av ”Elsa’s Procession to the Cathedral” – och sedan var det skönt att vila läpparna en stund.

Då var det dags för åter-samlings musik i form av kvällens andra marsch ”Montreal Citadel” av Norman Audoire och sedan William Broughtons ”Promised land”. Mera klassisk musik skulle det bli med ”I vow to Thee my Country”, temat från Gustav Holst ”Jupiter” ur Planeterna. Denna avdelning avrundades med ”Guardian of my soul” .

Mathias som var både dirigent och samtidigt tillika FA kårofficer höll en appell och inbjöd till förbön innan han själv återtog kornetten och framförde ”Don’t doubt Him now” en uppmaning att inte tvivla på Mästaren Jesus Kristus, vacker musik av Lennart Ballentine med fint och känslofyllt ledsagning av bandet under ledning av Leif Hansen. Nu var det nästan slut på den mastiga programmet, men först skulle det framföras kvällens – för orkesterns – största utmaning, nämligen Eric Balls ”Kingdom Triumphant”. Denna ikonisk s.k. tonpoem skriven i tre satser men utan uppehåll. Den första satsen innehåller ”The Blast the The Trumpet”, den andra ”O Come, O Come Imanuel” för att avsluta med;

”Lo ! He comes with clouds descending, Once for favoured sinners slain,” Thousand thousand saints attending, Swell the triumph of his train, Allelujah, Alleluajah, Allelujah !

Hela detta verk av Eric Ball handlar om Jesu andra tillkomst, slutsatsen som spelas till melodin med namnet ”Helmsley” har man ofta stor kör till- Men det var en magnifik avslutning inte bara till musikstycket utan till hela denna fantastiska musik helg. Naturligtvis tackar musikanterna varandra men tillsammans vill vi tacka våra dirigenter – Mathias och Leif – för deras kunniga instudering, till alla som har jobbat i bakgrunden så att det blir en så lyckad helg.

Innan vi sa amen denna konsert kväll i Morö Backe Kyrka, så spred sej orkestern runtom i kyrkolokalen och liksom omfamnade åhörarna när de spelade ”Välsignelsen” i ett arrangemang av Andreas Holmlund som har rötterna i trakterna.

Man kan ju inte sluta bättre än att både ta emot Guds Välsignelse och önska det till andra !

Det här var första gången för flera av oss att spela i massed band sammanhang, men den fina gemenskapen, och det musikaliska resultat gav mer smak, redan nu planeras en fortsättning med våra tre massed band orkestrar i Ö-vik till hösten, dessutom är det sedan dags att planera Ö-viks Pingstbrass 70 års firande av brassmusik i tjänst för vår Herre.

Peter Preston