För många av oss började den intensiva jul säsongen efter att årets sista Brassnytt utgivits, därför några sen-komna mini reportage.

Nybildade Ö-viks Trio

Efter många år med trion ”Extravaganza” med valthorn, flöjt & piano var det nu dags för en ny konstellation med 2 st valthorn & undertecknad på tuba. Vi har redan gjort en inspelning som inte blev så tokigt. Vi får hitta på ett lämpligt namn på den nybildade mini ensemblen.

Solistiskt Brass hos Gideonterna (numera ”Goda Nyheter”)

Vid Gideonternas julsamling i Gullängets kyrka medverkade Mattias Sundberg med flugelhorn och undertecknad på orgeln & piano.

Mattias spelade tillsammans med orgeln och unisona sången ”Bereden väg för Herren” samt ett speciellt skrivet verk för orgel & flugelhorn av undertecknad ”O Kom till oss Immanuel”.

Efter andakten av Harald Gustavsson valde Mattias att avsluta med ”Den Heliga Staden” arr. av Eric Ball och omarbetat för piano & flugelhorn av undertecknad.

2:a advent Ryttargårdskyrkans ”Brasset”- Linköping

Ryttargårdskyrkans ”Brasset” spelade i hemförsamling traditionsenligt på 2:a Advent. Undertecknad har haft nöjet att lyssna till en ljudfil från spelningen.

De öppnade med ett stämningsfullt arr. av advent sången ”Det susar genom livets strid” och ”Gläd Dig Du Kristi Brud”. Längre fram i programmet framträdde hornisten Oskar Karlsson fram med ”A time for Peace”- en melodi – ett verk – som jag verkligen älskar.

Sångsolisten denna 2:a advent i Ryttargårdskyrkan i Linköping var Michael Journe (också känd som direktör hos ”Hjärta till Hjärta”) Sten Bäckman var hans pianist och även ”Brassets” dirigent. Michael framförde flera advents sånger och dessutom tillsammans med ”brasset” sjöngs ”Allenast i Gud” & ”Giv mej ej glans..”

Ett mera ambitiös verk av Dean Goffin hörde vi i ”The Light of the World” samt även den svårspelade ”Lux Aurumque”. Efter ”Coventry Carol” & ”O leave your sheep”, avslutade Linköpings Ryttargårds kyrkans Brasset med ”Bred dina vida vingar”

Ett fint sammansatt program, som även innehöll några verk av överraskande positiv karaktär som verkligen berikade musikgudstjänsten.

2:a advent Ö-viks Pingstbrass i Själevads kyrka

Pingstbrass från Örnsköldsvik hade sitt sedvanliga julkonsert på söndag den 2:a advent i Själevads kyrka.Efter klockringning var det dags för dirigent Daniel Sundberg att sätta igång orkestern med Erik Leidzens ”Christmas Joy”.

Kyrkans präst Zandra Zimmer välkomnade alla och programmet fortsatte med två verk arrangerad av två som satt i bandet, första stycket ”O little town of Bethlehem” arrat av Peter Preston, följt av ”Julens Klockor” i ett arrangemang av Göran Sydhage.

Lillemor Bodin Carlsson var dagens sångsolist som tillsammans med undertecknad på piano framförde ”Ave Maria” av Gounod/Bach och ”Ger mej ej glams..” av Z.Torpelius/Sibelius. Längre fram i programmet sjöng Lillemor även Jonas Nyströms arr. av ”Det strålar en stjärna” samt med komp av brasset -”Himlen i min famn” av Carola.

Innan unisona sången ”Dagen är kommen” spelade Öviks Pingstbrass ”Swing into Christmas” av Frank Bernaerts och Andrew Blyths arr. av ”Coventry Carol”. Efter andakten av Zandra Zimmer fortsatte konserten med ”Yuletid Rag” av Richard Phillips och ”May the road rise up to meet you” – en irlänsk trad arrat av undertecknad. Programmet avslutades med Eric Balls arrangemang av ”Den Heliga Stad”. Den mycket uppskattade konserten avslutades med ”Stilla natt” som unisona sång tillsammans med brassbandet och den månghövdade publiken.

2:a Advent -Södertälje FA Musikkår Julkonsert.

Eftersom jag hade fullt upp med jul & advents musik i Ö-vik och omnejd hann jag aldrig till Julkonserten i Södertälje med deras FA musikkår, men min goda vän James Eklöf skickade ett program med lite referat notering. Musikmästaren Göran Lundberg och sina brass musikanter hade c:a 150 i publiken vid kåren på Oxbacksgatan. Utövar Hornmusikåren medverkade kårens musikkonsulent Alexandra Ougleva med sång samt gruppen ”Brass Voice”.

Musikkåren var först ut med ”Christmas Prelude” och ”In Dulci Jubilo och senare i programmet med ”Variations on a Medieval Carol”. Däremellan hade Alexandra framfört ”Winter Wonderland” samt ”Christmas Song” och ”Brass Voice” med ”Julvisa” och ”Betlehems Stjärna”. ”Tillsammans- kören” fick också bidra med ”Vi tänder ett ljus i advent” och ”Miljoner drömmar”

Vidare på programmet spelade musikkåren ”Candlelight Carol”, ”Mid-Winter” m.m. för att avsluta med ”Christmas Joy”. Det är naturligtvis orättvist mot alla att nämna om ett konsert som man själv inte besökte – man ville gärna -utöver att höra – har tillgång till repertoar titlar och tonsättare/arrangör – men vi tackar James Eklöf som intygar att det var en toppen konsert.

City Brass på Sergels Torg

I år hade inte undertecknad möjlighet att medverkar med City Brass på Sergels Torg, men jag har fått höra goda rapporter om deras lyckade stund, torsdagen den 12 dec på ”plattan” inför en tacksam publik.

Örnsköldsviks Musikkår Jul konsert 3:e advent.

Lördagen till 3:e advent satt den taggade trettio manna Öviks stads musikkår i Gullängets kyrka.

Dirigent Rasmus Grip lyfte dirigent taktpinnen, kyrksalen fylldes av sköna toner från stadens egna ”symfonisk wind band” med Jan Utbults svängiga ”Winter Wonderland”,Leroy Andersons ”Sleigh Ride”, ”Spirit of Christmas” ”Let it snow” ”Jingle Bells Rhapsody” m.m. Allt presenterades professionellt av konferencieren Karin Bergström. Några mjukare inslag som”Betlehems Stjärna” & Gläns över sjö & strand” fanns med på programmet innan Ingemar Lundmark tog fram sitt piccolo trumpet i ”Stad i Ljus”. Det var mycket jul stämning i kyrksalen, all musik beledsagades av ett fint passande bildspel sammansatt av Lars-Åke Bergström. Undertecknad som ofta spelar bland trombonerna – hamnade på tuban denna gång.

Sammy Nesticos arr.av ”Silent Night” är av tradition en stämningsfull och värdig avslutnings nummer på denna ”juliga” konsert.

Östgöta Brass i Ödeshög

P.g.a att en av mina söner spelar med i både Ryttargårdskyrkans ”Brasset” och FA ”Östgöta Brass” blir jag ofta uppdaterad ifrån dessa orkestrar. Även här hade jag inte möjlighet att närvara själv – med fick även här en ljudfil med Östgöta Brass från julkonserten i Ödeshög. En konsert som började med den fröjdiga ”Christmas Day” och ”The Joy of Christmas”. Lite mjukare tongångar upplevdes i ”Sweet little Jesus” – verkligen fint framfört. ”Koppången” också ett fint inslag med solosång & brassband. Två sångröster och percussion i den rytmiska ”Jingle Bells” var kul. Det fanns flera fina solosång nummer på programmet. Klassisk musik var fint framfört i ”Thou must leave Thy lowly dwelling” av Hector Berlioz – musik som många av oss har spelat med titeln ”Shepherds Farewell”, flera klassiska tongångar av Tjajkovskij framträder nu i den snabba ryska dansen ”Trepak” ur Nötknäppar Sviten. ”Vitae lux” (livets ljus) var kanske kvällens huvud nummer. Den norska ”En stjerne skinner i natt” för brassband & sångsolist var näst sista inslag, innan Östgöta Brass under ledning av musikmästaren Peter Hellman tackade för sej med Erik Leidzens ”Christmas Joy” – spelat i ”racer-fart” – en annan orkester skulle nog har stått på näsan i detta friska tempot.

Salongsorkestern ”Kapellet” på högmässan 4:e advent

Ö-viks underhållnings ensemble – en mindre salongsorkester, som tillhör Svenska Kyrkan med namnet ”Kapellet”, berikade högmässan med jul aktig musik på 4:e advent i Ö-viks Statskyrka. Sören Kvist heter ledaren, ibland har undertecknad spelat piano men denna 4:e advent var det trombon som behövdes.

Gudstjänsten inleddes med Duke Ellingtons ”Almighty God” och Bror Söderinds ”Den vackraste visan”. Kapellet spelade till samtliga psalmer tillsammans med organisten. Övrig musik som framfördes var Irving Berlins ”White Christmas”, Alice Tegnérs ”Betlehems Stjärna” samt ”Air” ur Händels ”Water Music” All music var arrangerad av orkesterns ledare Sören Kvist, med undantag av postludium som var arrat av undertecknad med titeln ”Han Giver” – egentligen en sång av Annie Flint som Einar Ekberg gjorde populär på sin tid – med original titel ”He giveth, and giveth, and giveth again” – en värdig avrundning till denna 4.e advents högmässa.

Haydn i Kärna kyrka – Malmslätt

Vid högmässan den 4:e advent i Kärna kyrkan medverkade ett par ungdomar med sina brass instrument – en trombonist och en trumpetare. De spelade bl.a till psalmerna.

Trumpetaren även framförde 2:a satsen ur Haydns trumpet konsert, imponerande framfört har jag hört sägas, Oscar Preston heter han, trumpetaren i Linköpings ”Alla Breve” musikkår och kornettist i Ryttargårdskyrkans brassband – måste vara släkt ! Efter jul ska Oscar ner till Göteborg och ta sin plats i SYBB – Swedish Youth Brass Band.

Här har jag presenterat några glimtar från olika brass verksamhet under julen, det är kanska imponerande hur mycket brass musik som används för att glädja medmänniskan särskilt under Jul & Advents tiden !

Peter Preston.