1. Söderkårens Minibrass inledde med ”He’s got the whole world in His Hands”, följt av ”This little light of mine” . Derick Kanes hustru Hazel var försångare – på engelska förstås. Derick Kane tog själv över dirigent pinnen för Minibrass i ”Jesus love is wonderful” och ”Red Stamp” där församlingen sjöng på svenska ”Jesus älskar mej, Söderkåren är mitt gäng”
  2. I parentes kan jag nämna att Söderkårens minibrass övar söndag f.m. 9.45 – 10-30 varannan vecka och ofta spelar inledningsvis på gudstjänsten, detta är naturligtvis utöver deras individuella träning. Kanske nånting att ta efter ?
  • Söderkårens musikkår fortsatte med sång arret av ”Allt till Jesus” som de framförde kvällen innan på Eric Ericsson Hallen och likaså framträder Derick Kane med Euphonium solot ”Inclusion” innan hustrun avlade ett vittnesbörd.

Efter unisona sången spelade Derick Kane tillsammans med musikkåren ”Jesus I come” (”Out of my bondage”) med underbar ledsagning av bandet innan musikmästaren Kent Jonsson och sina musikanterna fortsatte med Stephen Ponsfords ”Special Moments” – en jätte fin övergång till dagens predikan av Kommendör Hasse Kjellgren. Här fick vi biblisk undervisning om ”förnyelse” versa ”tradition”. Som ”förnyelse” hänvisades t.ex. till minibrass, en minibrass som strävar efter ”tradition”. Däremot på andra sidan har vi Söderkårens musikkår som äger ”tradition” men strävar efter ”förnyelse”. Hasse Kjellgren poängterade att bibeln uppmuntrar oss att alltid kombinerar både sakerna. Att bara har ”förnyelse” kan resulterar att saker och ting spricker – men på andra sidan, att bara har ”tradition” kan betyda att man torkar ut ! De gäller att har en gudomlig ledning att kombinerar både sakerna – eftersom båda behövs.

Efter tid för eftertanke och nästa unisona sång var det dags igen för dagens gäst Derick Kane med ”Travelling Along” som bygger på sången ”Travel along in the sunshine, on the Kings Highway”, ett verkligt ”virtuoso” stycke som bl.a innehöll fartfyllda variationer av melodierna ”On the Kings Highway” och ”Sunshine”. Hur Derick Kane hann med både fingrarna och tungan – fattar inte jag, men det var en världs stjärna på instrumentet euphonium vi lyssnade till.

Nu satt solisten ner med bandet när musikkåren avslutade med den rytmiska ”High Over All” av Sam Kraver, den duktiga solo kornettisten var Fredrik Hellgren även känd i våra kretsar som dirigent för City Brass, och det var Fredriks briljanta spel som avslutade dagens gudstjänst och hela helgens musikaliska fest med Derick Kane.

Jag fick växlar några ord med Derick Kane efter gudstjänsten, tog i handen och tackade för helgen. Derick upplyste om att han hade nu ”pensionerat” sig själv från International Staff Band efter 42 år med stab orkestern. Derick är född i staden Hamilton i Skottland och började med ISB år 1976 på principal euphonium. Nu var han en vanlig ”bandsman” och även musikmästare hos Bexleyheath kår i södra London.

Vi verkligen önskar Derick Kane Gud’s rikaste välsignelsen och tackar för allt han har betytt och fortsätter att betyda för oss andra musikanter.

Peter Preston