City Brass – Turné Östra Småland 2:a – 3:e Juni 2018

En varm lördagmorgon, den 2:a juni -lämnade ett antal bilar Stockholm på väg söderut mot östra Småland.

Det var City Brass, som har sin hemvist i Stockholms City Kyrka, som gav sej iväg på deras försommarturné till Nybro, Kalmar och Oskarshamn.

Vi nådde den fina Pingstkyrkan i Nybo senare på eftermiddagen och när dirigent Fredrik Hellgren slog in orkestern med David Glännerskogs ”Joyous Journey” kände man att det var redan årets varmaste dag. Under en dryg timmes konsert spelades även David Glännerskogs arr. av Ralph Carmichaels ”A quiet place”. Den Svenska frälsningsarmen var representerade på programmet genom Andreas Holmlunds fina arr. av Bengt Johanssons ”Bara i Dig” och Göte Strandsjös ”Som när ett barn” där Jan Johansson var solo-kornettist. Frälsningsarmens musik från grannlandet Danmark fanns också med på programmet genom Erik Silverbergs marsch ” Fill the world with music” och i kontrast – hans känsliga behandling av bönesången ”Du omsluter mig”.

Friska vittnesbörd blandat med ytterligare flera musik stycken ledde fram till lördags kvällens sista nummer som var dirigentens – alltså Fredriks Hellgrens eget arr. av norrmannen Tore Aas – ”Välsignelsen”

Kanske inte den största lyssnarskara denna helg – men vi upplevde en underbar gemenskap och välsignad stund i Nybro Pingstkyrka.

Dagen därpå befann vi oss i Kalmar i den nya Lorensbergs Pingstkyrka. Vid inledningen till f.m. gudstjänsten var det redan 30 grader – alltså varmare än dagen innan.

Men vi kände att det var en sanktionerad stund som inleddes med bl.a Michael Smiths fanfar ”Agnus dej” i ett arr. av Sam Creamer och ”Namnet Jesus” arrat av Haakon Esplo innan den stundande dopförrättningen. Predikan inramades av Ralph Pearce tonsättning av ”Ascalon” och W. Åhlens ”Sommarpsalm” arrat av Stig Robertsson. City Brass duktiga Göran Neider framförde Euphonium solot ”He raised med upp” i Dorothy Gates arrangemang.

Trots den tryckande värmen, upplevde vi en underbar gudstjänst med både dop och en inspirerande predikan som avslutades med den Amerikanska Frälsningsarméns marsch ”Camp Happyland”.

Om vi tyckte det var varmt i Kalmar – upptäckte vi att det var 32 grader när vi kom till Frälsningsarmens lokal i Oskarshamn, årets hetaste dag fick vi höra, ett värmerekord för årstiden – men uniform slipsen skulle vi ha på oss minsann – det är verkligen stil med City Brass i alla lägen !

Trots värmen och den närliggande lockande Ölandsbron och själva Öland tycke vi att det hade varit mycket folk på f.m mötet i Kalmar – men den relativa stora FA kårlokalen i Oskarshamn var fullsatt.

Söndags eftermiddags mötet speglades av vittnesbörd från några av bandets medlemmar som varvades med ett rikt musik program där mycket av helgens repertoar framfördes. En härlig respons från publiken krävde ett extranummer som blev Leslie Condons marsch ”Bognor Regis”

City Brass spelade tryggt under dirigenten Fredrik Hellgrens säkra ledning, Fredrik agerade också som en informativ presentatör under hela turnén.

Jag tackar hela bandet att jag fick vara med och förstärka trombon sektionen – men först och främst vill vi tacka Gud för Hans ständiga närvaro genom hela Östra Smålands turnén med Stockholms City Brass.

Peter Preston