På själva Luciadagen, klockan halv tre på morgonen stod jag på perrongen vid Ö-viks Centralen och inväntade tåget från Narvik som når Stockholm vid tio tiden. Jag hade en hel del ärende att uträtta i huvudstaden. Klockan nitton samma dag stod jag tillsammans med  Stockholms City Brass på Sergels Torg klara att spela sextio minuter non-stop för insamlingen till ”musikhjälpen”.

Det var flera minus grader när dirigenten Fredrik Hellgren inledde denna utomhus julkonsert med ett arrangemang av psalmen ”Bereden väg för Herran” .

Programmet fortsatte med Erik Leidzens marsch ”Christmas Joy” som följdes i rask takt av flera välkända julmelodier, t.ex. Bethlehems Stjärna, O Helga Natt, Gläns över Sjö & Strand, Stilla natt och många, många fler. Ett par stycken jul medley fanns också med på julrepertoaren.

Man började frysa om fingrarna innan Schuberts ”Marsch Militär” avslutade denna Luciadagens kvälls konsert med City Brass.

Julmusiken togs väl emot av en stundtals talrik lyssnar skara som naturligtvis kom och gick hela tiden. En megafon eller ljudanläggning skulle inte ha skadat när man presenterade låtarna. Det var ett bra initiativ som man får hoppas återkomma nästa år – kanske kan blir ett tradition – julmusik med brassband mitt i centrala Stockholm – på själva ”plattan” vid Sergels Torg.

Musikanterna skulle iväg efteråt till sin egen avslutning, men för undertecknad, var det bara att återlämna min lånade trombon och ta mej till Stockholms centralen och nattåget. Jag gick ombord på den s.k. ”Artic Circle Train” vid nio tiden samma kväll med riktning norrut, man möttes av en trevlig konduktör med glimt i ögat och glitter i håret. Ibland på resans gång var det yrsnö utanför, sedan klarnade det upp och blev riktigt kallt. Vid en och en halv timmes uppehåll i Sundsvall hann de koppla ifrån vagnar som var destinerat till Åre & Duved . Antalet medresenär minskade vid varje tåg stopp och innan jag klev av i Ö-vik vid fem tiden på morgonen var det bara ett fåtal snarkande människor kvar i denna gammaldags tåg kupé vagn av äldre datum.

På vägen hem, var det nästan minus tjugo grader när jag gick jag över stadens torg förbi den stora upplysta julgranen. Jag tyckte att hela resan var ganska surrealistisk – lite av ”Polar Express” filmens känsla.

Men budskapet vi lämnade på Sergels Torg denna december kväll var högaktuell – att Frälsaren är fött i Davids stad – och Hans namn är Jesus.

Peter Preston