I denna långa tid av karantän, restriktioner & social distansering har brass toner ändå hörs då och då.

Jag har valt ut några exempel – mest från frälsningsarmen men även från pingst och andra samfund.

I dessa tider när man ska avstå större samlingar och 70 plussare råds att stanna hemma, är det oftast brass solister och mindre brass ensembler som ha varit aktiva och gjort en strålande insats.

Ansgarskyrkan -Västerås

Redan på Palm söndagen i Ansgarskyrkan i Västerås kunde vi njuta av Magnus Lundin på trumpet som kompade till psalmerna, en fin inledning till stilla veckan.

Tyvärr kom inte Magnus med på bild.

Magnus härleder från Örnsköldsvik med bakgrund i pingstkyrkans brassband.

Immanuelskyrkan – Stockholm

Söndagen den 29 mars medverkade en brass kvartett ur Immanuels Brass i en ”facebook” live-sänt gudstjänst. Orgel musik, sångsolisten, brass musik och predikan hölls i en tom kyrka. Församlingen, och övriga åhörare satt framför skärmen hemma – precis som så många andra platser i dessa ”corona” tider.

Söderkåren.

Redan på Lång Fredagen kunde vi höra och ta del av Anders Ellmans ljuva kornet spel från Söderkåren. Anders spelade till solosången av Tua Dominique som även hade stöd av Jonas Dominique på kontrabas. Hasse Kjellgrens andakt inramades av dessa musikanter med först: ”Se vi går upp till Jerusalem” och avrundades med ”O huvud blodig sårad”

Vasakåren

Söndagen den 15 mars tog Marcus Hammarberg fram sitt euphonium och kompade till psalmen ”Blott en Dag”, en behaglig och vilsamt framförande tillsammans med dagens sång solist.

En ensemble ur Vasaband under ledning av Andreas Holmlund var i farten redan på Skärtorsdags kvällen. Andreas förgyllde solosången med sitt sköna trombonspel i ”Stor är din trofasthet” och ”En Ton från Himmelen”. Brass Ensemblen framförde ”In Perfect Peace”,

På Lång Fredagen avslutades andakten med att Andreas Holmlund spelade ”Make me a channel of your peace”

Påsk dagens musikgudstjänst innehöll bland annat att Brass ensemblen kompade till sångsolist – ”I Kristus själv jag funnit liv”

FA Templet

Veckan efter påsk var det Michael Hjärpe och Janos Huss tur att musicerar på flygeln och flygelhorn vid andakten från frälsningsarmens Templet i Stockholm.

De framförde två stycken tillsammans, därav den första var den kända ”He raised me up”, ett mycket passande stycke i dessa ”uppståndelse” och ”corona” tider.

International Staff Band – London

Under dessa tider av COVID ”lockdown”, hade FA Stab orkester en digital övning under ledning av Musikmästare Stephan Cobb då han dirigerar och instuderar Wilfred Heaton’s klassisk marsch ”Praise”

Pingstkyrkan – Örnsköldsvik

Solistisk Trumpet/Flugelhorn – .

Söndagen den 3 maj berikade Marcus Larsson Ö-viks webb sända gudstjänst.

På trumpet framfördes Schuberts ”Ave Maria” samt Leonard Cohens ”Halleluja”,

Marcus beledsagade även sångsolisten Anders ”Linken” Lindqvist med stöd av basisten Jonas Arvidsson.

Pingstbrass – Ö-vik

Veckan efter, söndagen den 10 maj var det ett mindre ensemble ur Pingstbrass som medverkade i förmiddagens gudstjänst.

För att undvika 70 plussare m.m. – var orkestern decimerat till en mindre grupp, som framförde musik som var både komponerad och arrangerad för denna mindre ensemble av undertecknad, som exempel marschen ”Sounding Brass”, ”Just a closer walk with Thee”, ”Be Thou my vision” & ”Beautiful Isle”. Ensemblen även kompade för-sångaren Camilla Klint vid segertoner sången ”En liten stund med Jesus”.

FA – Södertälje

Lördagen den 9 maj befann sej en ensemble ur FA Södertälje musikkår på stadens gågata, en musik stund med brass toner vid ”Christina Sandberg” statyn.

FA – Torbay – England

Även min hemkår i Stor-Britannien har drabbads av landets ”lockdown”.

Då musikkåren inte kunde samlas, så tog solo euphonisten Melvyn Kirby initiativ att förmedla trosvissa melodier på sitt instrument via nätet.

Detta är bara en axpock av alla dessa brass medverkande som har förgyllt våra webb-sända gudstjänster i tider då Covid – 19 drabbar oss alla.

Peter Preston