Invigningskonsert Svenska blåsmusikfestivalen Linköping

I mitten av september varje år brukar jag fara ner till Linköping och både avnjuta och bevaka Blåsfestivalen – men på grund av ”corona” är naturligtvis ingenting sig likt inte ens på Östgötaslätten,

men som så många andra musikevent var det ordnat så vissa moment kunde man se ”live” via webben.

Min yngste son ringde och påminde mig – ”Pappa kolla på webben – Jag spelar med Ryttargårdskyrkan om fem minuter – en direkt invigning av årets upplaga av Svensk blåsfestivalen smed ”Brasset”, Ryttargårdskyrkans brassband sänt direkt från deras egna Ryttargårds kyrka- och där satt dom med Maestro Sten Backman färdig att slå in invigningsmarschen ”Shroeburyness”, en värdig inledning till festivalen, spelat taktfast och med inspiration.

Jag kan säga att de flesta av kvällens musikstycken av Ryttargårds Brasset har jag hört dem spela förut – men jag kan bestämt säga att dagens framförande absolut inte tillhör de sämsta.

Det är bara att gratulera bandet och dirigenten för ett så väl sammansatt och framfört program – en värdig konsertöppnare!

Efter marschen Shroeburyness var det dags för lite barockmusik med toner av Johan Helmich Roman och hans Drottningholmsmusik, bröllopsmusik skriven för Adolf Fredrik och Lovisa Ulrikas bröllop på Drottningholms slott den 18:e augusti 1744.  Brasset hade valt ut två satser, nämligen Allegrot och Menuetten. Brasset och dirigenten fångade den tidstypiska musiken alldeles utmärkt.

Dirigent Sten Beckman valde sedan ut ett lovsångspotpurri med titeln Soli Gloria av Musikmästaren och kompositören William Himes som är gärna förknippat med Frälsningsarmens Chicago Staff band.

William Himes lovsångsarrangemang bygger på en blandning av J.S. Bachs Jesu bleibet meine Freude, eller den eng. titeln som jag tycker låter mycket bättre , ”Jesu Joy of mans desiring” skickligt blandat med ”Jesu Namn, Namnet över alla andra namn-

I kontrast och nästa inslag i programmet var Peter Grahams ”Ambassadors” – med sångtemat ”march on” och ”Marching through Gorgia” . Brasset som egentligen skulle fira sitt 60 års jubileum med bl.a en resa till USA – men p.g.a pandemin blir resan uppskjuten till nästa år.

Ray Steadman Allen, i FA-kretsar ofta förkortat som RSA, presenteras som arrangör till nästa stycke ”In Quet Pastures, melodier som man kände igen var Blott en dag och Shepherd hear my prayer. (Herre Hör min bön.)

Nu var det dags för ett musikalisk tvärkast med en kornettduett med eldiga spanska tongångar med kornettisterna Rommel Reyes och  Jakob Åblad som tillsammans med bandet tolkade darrol barrys komposition berömvärt,- Darrol bary som har även blivit hovkompositör i Oman, det var inte dåligt.

Kvällens konferencier Perry Göransson ville gärna bryta ut i jubel efter dessa härliga spanskinfluerade toner – men det var svårt i den annars tomma Ryttargårdskyrkan som var helt utan publik p.g.a de gällande coronarestriktionerna.

Kassisk musik av Aram Chatjaturjan var brassets klassiska bidrag till invigningskonserten med Adagio ur Sparticus, ett framåt böljande stycke som man ofta förknippar som signaturmelodin till tv-serien OnedinLinjen.

Som avslutning på invigningskonserten valde brasset att framföra Rejoice av Vernon Post som bygger på sången ”Rejoice, give thanks and Sing”

och varför inte ”Rejoice give thanks with brassmusik !”

Vi tackar Ryttargårdskyrkans ”Brasset” för denna härliga inledningskonsert som proklamerade att Linköpings Blås Festival 2020 därmed var invigd.

Peter Preston