På självaste skottårs dagen, lördagen den 29 februari var vi tre från Ö-vik som åkte ner till Ådalen, närmare bestämt – Multråkyrkan i närheten av Sollefteå.

Tilldragelsen vid denna eftermiddagskonsert var en världsstjärna på instrumentet trumpet. Han heter Andrei Kavalinski – född i dåtidens Vit Ryssland. Andrei hade valt att först framföra den kända Haydns Trumpet Konsert i Eb Dur.

I den första och tredje satsen frapperades man över hans tydliga artikulations spel, I den andra satsen var det hans fulla kontroll över andningsteknik som imponerade, särskilt vid de långa fraserna.

Den uppförda ”kadenza” i tredje satsen var en verklig uppvisning i professionellt trumpet spel på högsta nivå.

Som extra nummer – spelades en sats ur Vivaldi. Tyvärr hann man inte uppfatta från vilket verk det var hämtad. Men även om man tyckte att Andrei var snabb i fingrarna i Haydn – var det ingenting jämfört med Vivaldi !

Det kan vara intressant för alla brassband och i synnerhet trumpet ”nördar”att veta att Andrei Kavalinski använder sej av sitt nya ”Schagerl ” Eb Trumpet – ”PHOIBE”. Tillvardags är Andrei anställd som Principal solotrumpetare vid ”Orchestre National de France” i Paris.

Den ackompanjerande orkester i Multrå kyrkan var ”nordiska kammarorkestern” som även spelade ”Death of the Poet”, ett känsloladdat inslag , samt Elliot Carters tre satsiga Symfoni nr 3. Här framträder orkesterns ordinarie trumpetare med övertygelse i andre satsen. Allt dirigerades utmärkt av Alexander Hansson.

Peter Preston