Lördagen den 16 september, klockan slog 16.00 och platsen var Stockholms konserthus, närmare bestämt den välfyllda Grünewalds salen. Åtta trumpetare ur Kungliga Filharmonin stod där framme beredd att inleda kvällen med ”Joseph Turrins ”Festival Fanfare” En av trumpetarna var kvällens huvud attraktion nämligen Phil Smith från USA.

Phil Smith har haft en fulltecknad helg, först med söderkårens musikkår i onsdags, sedan de resterande dagar att trimma Kungliga Filharmonikernas Brass Ensemble och övriga brass musiker – och denna eftermiddags konsert blev resultatet av de sista dagarnas arbete. En mindre ensemble äntrade nu scenen för att framföra tonerna av Rickard Strauss. I ett arr. av Joakim Agnas ljöd ett avsnitt ur ”Tod und Verklärung”.

Nu var det dags för en svit av Peter Atherton, musik för tre tromboner och tuba stod det på programmet- men var det verkligen en tuba? Först trodde jag att det var typ kontra eller subkontra bastrombon – men sedan undrar jag om inte det ovanliga brass instrumentet var ett s.k. ”chimbasso”. En ”Tristanfantasi” för sex horn skriven av Herman Jeurissen avslutade den första delen av programmet.

Nu förväntar man sej hög presterande musik från Kungliga Filharmonin Brass proffs – men nog var de i extra fin form denna eftermiddag och ändå var det bästa kvar, ty efter pausen var det högtid för hela den 20 manna brassensemble att ta itu med Musorgskijs ”Tavlor på en utställning” i ett arr. för brassensemble av Elgar Howarth. Denna 35 minuter långa verk fängslade åhörare från första tonen och nog fick de flesta ”ståpäls” när temat uppträde i triumf vid sista satsen ”The Great Gate”. Nog har jag hört stycket flera gånger – även med brassband, men detta framträdande under ledning av Ph. Smith var verkligen ”outstanding”.

Publikens entusiastiska uppskattning fodrade extra numret, så Phil, spelande på sitt flygelhorn framförde Turrins arr. av George Gershwins ”Some to watch over me” tillsammans med en mindre brassensemble.

Tack dirigent Phil Smith och alla brass musiker ur Stockholm Filharmoniska orkester och ensemble för en så fulländad eftermiddag.

Peter Preston