Precis lagom till lördagens morgonfika anlände våra vänner från frälsningsarméns musikkår i Skelleftehamn. Förra året gästade vi dem och nu var det vår tur att vara värdar och dags att öva tillsammans igen med båda orkestrarna. Drygt 30 brassmusikanter äntrade estraden i Örnsköldsviks Pingstkyrka (vilken fröjd för ögonen!).

Vi i Pingsbrass hade fått nio nya musikstycken några veckor i förväg och två av Pingstbrass:s egna dirigenter stod för instudering och uppspelningar, nämligen Daniel Sundberg och Derek Preston. Det blev en intensiv, lärorik och givande övningsdag med lagom mycket fika­ och matpauser. På kvällen förflyttade vi oss till Frälsningsarméns lokaler där vi fortsatte gemenskapen i form av trevlig samvaro, tävlingar m.m. Dagen avrundades med andakt där vi lämnade den kommande dagen i Guds händer.

På söndagmorgonen var alla på plats igen i Pingstkyrkan för uppvärmning. Vi inledde mötet med ett sångarrangemang med titeln ”More than a song”, tätt följt av festivalmarschen ”We shall win” av Anders Beijer. Den bygger på sången ”Det är saligt på Jesus få tro”. Skelleftehamns musikkår hade en duktig hornist som spelade solo på George Twitchens ”He leadeth me”. Den bibliska berättelsen om när David dansade inför Herren beskrivs med dansanta toner i Andrew Mackereths stycke ”Dance like David”, och styckets dynamiska trumsolo var mycket uppskattat av publiken.
Efter predikan spelades ”There is a redeemer” arrangerat av Andreas Ålöw innan den stora orkestern avslutade med den kända negro spiritualen ”Michael, row the boat ashore”.

Senare under eftermiddagen medverkade båda orkestrarna i en musik­gudstjänst hos Frälsningsarmén här i Örnsköldsvik.
Utöver de musikstycken vi spelade på förmiddagen lade vi till negro spritualen ”Joshua fit the Battle of Jerico” som presenterades i samband med ett vittnesbörd av 1:a trombonisten från den gästande musikkåren. ”Refiner’s Fire” visade sig vara ett krävande verk, en bönesång om Guds renande eld, men den sammansatta orkestern lyckades skapa styckets rätta atmosfär.
Vi spelade också ”Den dag du gav oss, Gud, är gången” i ett arrangemang av Erik Silverberg med rubriken ”St Clements Variations”.

Naturligtvis gav denna helg mersmak för fortsatt samarbete.