Varje gång jag kommer hem från SBBF-dagarna säger jag att detta var den bästa musikhelgen hittills. Årets dagar var minsann ingen besvikelse för någon – det var fest från början till slut!
Efter inledningsseminariet om möjlighet att söka EU-pengar för nystartade Brassprojekt var det dags för öppningsceremonin där trombonvirtuosen Lito Fontana satte ton för hela helgen.
Minibrasstävlingen tog vid omedelbart därefter där ungdomarna gav imponerande prov på den nivå de befann sig.
Ett litet observandum här – det finns vissa regler om hur många vuxna musiker som är tillåtet att ha med beroende på storleken på bandet. Denna regel fuskades det med ganska rejält. För miniorkestrar som följde regeln till punkt och pricka kändes det orättvist när det sågs mellan fingrarna på motsatsen, särskilt när de hade välbehövliga musiker som nyss passerat åldersgränsen sittande i bänkarna. ”Den orkestern borde blivit diskvalificerade, de hade för många vuxna” fick man höra ett par gånger.
Nu tror jag inte att vi ska diskvalificera i minibrasstävlingar, och det påverkade säkert inte resultatet i tävlingen. Kanske är det dags att se över bestämmelserna med tydliga regler som efterföljs så inget minibrass känner sig orättvist behandlade.

Nog om detta – tävlingen fortsatte med division 1 till 3. Här trivdes somliga med det utvalda teststycket av James Curnow, andra tyckte bättre om sitt eget musikval.
Ett stycke som jag tyckte om var Be thou my vision som Borås Brassband spelade tillsammans med en sångsolist. Ett tack till Magnus Hylander för detta fina arr.

Elitdivisionens högklassiska spel gjorde ingen besviken, det måste vara svårt att betygsätta dessa fina brassband på toppnivå. Men kanske Windcorp under ledning av engelsmannen Gary Curt hade ”det lilla extra”, de tog ut svängarna just denna uns till som resulterade i att de än en gång blev elittävlingsvinnare.
Avslutningskonserten måste man beskriva som en musikfest som man önskade aldrig skulle ta slut.
Gästande Brass Band Oberösterreich var en fröjd att både se och höra. De kanske inte hade det traditionella brassbandsoundet med sina instrument, men det var en show och musikalisk högklass under ledning av deras eminente dirigent Hannes Buchegger.
Orkestern bestod av musiker ur den högre skolan. Några outstanding musiker var Hans Gansch på trumpet/kornett, Lito Fontana på trombon och Christian Hollensteiner på soprankornett.
Två duktiga sångsolister, Regina Mallinger och Hary Baumgartner, förgyllde kvällens program.
Denna fantastiska orkester trivdes med ungdomarna i en massed minibrassorkester. I ”Afrikan funk” och ”Var nöjd med allt som livet ger” fick vi njuta och se att musiken inte har några åldersgränser. Och det kändes att de omfamnade publiken i ”Amazing Grace”, det var som om de läste välsignelsen över oss alla.
Som sagt, det var en kväll man önskade aldrig skulle ta slut. När Brass Band Oberösterreich ställde sig nere i konsertsalen var det som om taket skulle lyfta. Vi längtar redan efter nästa år!

Resultat SBBF 2011:
Elitklassen: Windcorp Brass Band,  Göteborg
Division 1: Uffes Blås Band
Division 2: Österledsbrasset, Gamla Uppsala
Division 3: Wenern Brass Åmål
Minibrass: Åsenhöga Youth Brass Band