Den andra helgen i mars, precis då solen visade sig på riktigt efter en lång mörk och mulen tid, bestämde sig Pingstbrass i Ö-vik att göra en extra satsning och bjöd in den i norrland kände musik- och dirigentprofilen Stig Robertsson från Sundsvall till en rephelg där hans egna arr skulle repas in. Stig har ett förflutet som trombonist, proffsdirigent, arrangör av klassisk musik och har varit chef för Sundsvalls Kammarorkester och Nordiska Kammarorkestern. Det är verkligen värdefullt med en sådan duktig arrangör av brassmusik.

Förra sommaren var brasset nere i Timrå och spelade på en förmiddagsgudstjänst, och då knöts kontakt med Stig som lovade vidare samarbete med orkestern. Så nu var det dags. En välbesatt orkester befann sig tidigt på lördagsmorgonen fulla av förväntan och nyfikna på Stig Robertssons egna alster.

stig_robertsson
Stig är förtjust i Béla Bartóks musik och presenterade sitt eget arr ”Bartok for Brass” som var en överkomlig utmaning för brasset och som vi kan rekommendera andra brassband. Arret var både skojigt och annorlunda att spela.

Variationer över psalmen ”Den signade dag” var för oss en ny bekantskap, men med Stigs säkra instudering kunde vi uruppföra stycket på söndagens gudstjänst.

Andra arr av Stig på helgens repertoar var bl.a ”När ett barn kommer hem om kvällen”, ”Namnet Jesus” och ”Ej det finns en sådan vän”.

På söndagens förmiddagsgudstjänst spelade brasset Stigs samtliga inövade stycken samt ”Songs of Salvation” och ”Soldiers of the Cross”.

Vi i Pingstbrass tackar Stig för helgens insats som inspirerade och lämnade oss med mersmak, och vi ser fram mot vidare samarbete.