decorated-tubaI min ungdom gick vi ”caroling” varje dag i december utom söndagar med den lokala FA-musikkåren. Orkestern delades in i två grupper och började från var sin ände av stan spela ”christmas carols” (julmelodier) under varannan gatlykta i hela sta’n från kl.18.30 till kl. 21.00. Nog fick man bra embouchure, dessutom kunde man alla noter utantill efter några kvällar.

På julaftonskväll möttes båda orkestrarna och spelade fram till midnatt vid de stora hotellen längs stranden. Strax före midnatt befann vi oss alltid på balsalens dansgolv i det största och flottaste hotellet, och exakt på tolvslaget upphörde dansmusiken och vår musikkår spelade Stilla natt.

Innan vi hunnit till den sista versen var det många åhörare som blev gripna av undret som skedde den första julnatten, ”Kristus till jorden är kommen, oss är en frälsare född”.

För mig som tonåring var det en magisk, stor och helig stund, och ett minne som för alltid har etsats sig fast.

Det enda klagomål vi fick var från dansbandet som hade svårt att komma igång igen efteråt.

Bibeln berättar om herdarna, det lägst ansedda yrket, som troget gick och vaktade sina hjordar även nattetid. Ibland tycker vi att vi går på tomgång, och kanske även våra brassband. Kanske tycker vi att vi inte duger till mycket. Bibeln berättar att herdarna såg ett stort ljus, och då måste de ha tittat uppåt. Kanske är det också dags för oss att lyfta våra huvuden och blickar upp mot himlen för att se ett nytt ljus – en förnyad andlig aha-upplevelse. Vad säger bibeln mer? Jo, att plötsligt stod en Herrens ängel framför dem, och se’n till och med en stor änglaskara.

Kära medmusikanter, låt oss se uppåt och vara beredda för ett möte med Världens Frälsare. Om du känner att du står och stampar, inte kommer nå´n vart, kanske känner dig tom inombords – lyft blicken för då kan du få änglabesök.

Vad gjorde herdarna se’n? De sa ”låt oss nu gå upp till Betlehem och se det som där har skett”. Vi som har tagit emot detta Bethlehems barn, denna Guds gåva i våra hjärtan, vi är nu på väg mot det ”Nya Jerusalem”. I bibeln står det om brassintrument, t.ex ”Med starkt basunljud ska han sända ut sina änglar” (Matt 24:31).

Ty en ny befallning ljuder, en ärkeängelsröst och en Guds basun” kan man läsa i 1.Tess.4:16.

Jag undrar om inte det blir en hel del himmelskt brass åt oss, tanken att spela andra harpa i evighet tilltalar mig inte så där väldigt mycket i alla fall.

Kära medresenär, din kornett, ditt horn, din tuba behövs att missionera med här nere – låt oss gå tillsammans, hela bandet, mot Betlehem och se vad där har skett.

En glädjefylld och välsignad juletid önskar jag er.
Merry Christmas & Happy New Year!