Man brukar säga att livet är fullt av överraskningar. Som jag nämnde tidigare i Brassnytt – Ö-viks Pingstbrass fick nyligen den äran att spela för Israels Ambassadör i Sverige – men vad vi inte visste var att det var direkt TV sändning i Kanal 10. Det var först när vi såg att TV kameror rullades in strax innan som vi fattade galoppen – vilken överraskning !

Trots att man hade väntat länge för Messias – var de flesta tagna på sängen den första julen när Jesus kom till vår jord för över två tusen år sedan. Trots alla tidigare profetior, visste inte många att Jesus var redan här. Inte ens makt och myndigheterna hade en aning förrän tre förståndiga män dök upp från länder i fjärran öster någonstans, först då fick Herodes vetskap av de tre vise männen om att de ägde en uppenbarelsen att Jesus var redan född och att allt de hade att göra var att följa stjärnan. De anspråkslösa herdarna fick veta förstås med besked – via änglar besök.

Det påminner mej om versen i första korintier brevet ”Och det som i världen var ringa och föraktat, det valde Gud”. När vi tror vi är nånting själva – då är det fara på färde. Först när vi är tömda av allt eget kan vi bli fyllda av det gudomliga, det är då det finns plats för änglar besök. Gud skapade den första människan av stoftet från jorden, den första människan på jorden var ingenting förrän Gud själv andades genom hans näsa. Vi är ju ingenting om inte vi är fyllda av Guds Ande.

Våra instrument är bara ointressanta mässings objekt, men när vi andas i dem – då får de liv. Guds Ande strömmar igenom oss, genom munstycket och vidare genom klockstycket. Det som vi upplever i andens värld det talar vi om, precis som det står i Johannes ”det vi med egna andliga ögon ha sett och upplevt, det förkunna vi”. Låt oss frimodigt dela med oss av frälsningsbudskapet i ord och genom tonen från våra instrument.

Nu i den aktuella tiden av advent, tänker vi särskilt på Jesu ankomst som barnet i krubban, samtidigt går våra tankar till Jesu andra tillkommelse. Då gäller det för oss att vara beredda så vi blir igenkända av vår Herre när vi når himlens port.

För några veckor sedan hade jag planerat att bevista en konsert med den världskända trombonisten Christian Lindberg, jag hade sett framemot att få se och höra honom ”in action”. Jag kom fram till konsert lokalen med kontokortet i högsta hugg – bara att få beskedet att trotts att vi lever i en i det närmaste kontantlösa samhälle, var det var bara kontanter som gällde, så jag och många andra med mej fick snällt vända om, besvikna och smått chockade över att vi inte ägde det rätta betalnings medlet för att få komma in.
Det är ju viktigt att vi äger tillträde till himlens land, Jesus måste redan bo i oss, annars kan vi får beskedet att ”jag känner inte igen er”.

Det har hänt mycket på brassfronten denna höst. Till exempel har Ryttargårdskyrkans ”Brasset” från Linköping turnerat runt i Estland, jag har både barn & barnbarn som spelar med och rapporterar om en lyckad resa. Vi måste också ge en eloge till Tidningen Dagen för det fina positiva reportaget från Pingstbrass 2017 i Göteborg, en första sida bild plus ett tvåsidigt reportage med tillhörande bilder.

Lite förhands reklam: Hendon FA Band besöker Stockholm och Rhapsody in Brass i Skeppsholmens kyrka, som nästa år hålls lite senare än vanligt – nämligen lördagen den 10 mars 2018. Jag tror att ett söndags förmiddags gudstjänst i FA i Södertälje finns också med i planeringen.

Det har alltid varit förvirrande med två brass band i Hendon, det profana Hendon Band och den sakrala FA Hendon Band, två stycken mycket bra brassband. Den s.k. profana Hendon Band som i många år representerade Championship klassen i London regionen. Jag har haft nöjet att dirigera denna Hendon Band vid minst ett tillfälle, då hette deras ledare Don Morrison och Barrie Perrins spelade solo euphonium. Två fina människor som nu har gått ur tiden. Tyvärr finns inte det profana Hendon Band kvar idag.

Hendon Citadel Band däremot tillhör Frälsningsarmen och grundades 1885. Sedan 1913 har bandets musikmästare alltid hetat Cobb i efternamn, först Fred Cobb, sedan Roland Cobb och numera Stephen Cobb. Så det blir Stephen Cobb som dirigerar FA Hendon band vid deras besök till Sverige i mars månad nästa år (2018).

Vår eget Pingstbrass här i Övik är av betydligt yngre datum än den anrika Hendon Band, nästa år fyller vi ”bara” 67 år i Herrens tjänst – men vi lär aldrig hinner i fatt t.ex. Tibro som startade 10 år före oss. Nästa år till påsk ska vi på en rundtur i Israel, eftersom det är svårt att täcka alla stämmor har vi lite förstärkning från FA , både från Skelleftehamn och Vasa kåren i Stockholm, vi har nämligen haft samarbete med dessa kårer tidigare, så det är spännande tider framöver !

Det har varit mycket av undertecknad i Brassnytt den sista tiden, men nu ska jag dra mej tillbaka och lämnar plats för andra skribenter – men jag säkert skickar in några rader då och då om aktuella ting i vår brass värld.

Men nu är det bara att tacka för mej, och uppmana alla att ta emot julens välsignelser i en text av Felix Mendelsson :

”Lyssna mänsklighet och hör – genom rymden änglars kör
Över jordens vida rund – sänder himlen denna stund
In i rädslans låsta rum – bryter evangelium
Friden, fröjden, frälsningen – bådar änglahälsningen

Lyssna mänsklighet och hör – Kristus räddning, till oss för
Frälsningsbudet ljuder klart – för all världen uppenbart
Gud själv kommer till vår jord – Jesus Kristus är hans Ord
Nödd av kärlek kommer han, krubbans barn och korsets man

Han är underbar i råd. Skulden vänder han i nåd
Han, som heter Väldig Gud, bär ej maktens härskarskrud.
Evig Fader är hans namn. – Kärlek är hans öppna famn.
Fridens Furste kommer här – i det barn Maria bär ”

Gå och basunera ut det glada budskapet att Jesus Kristus ÄR HÄR !

Peter Preston