När jag kom till Sverige 1963 hade vi minsann stora välbesökta riks brass samlingar eller blåsledare konferens som de då heter. I början av 70 talet var även några församlingar frikostiga nog att betala konferens avgiften och ibland även betala för den s.k. billigaste resvägen för deltagarna.

Men efter några år var man lycklig om man fick ett litet bidrag för att snart vara helt utan finansiellt stöd från den lokala församlingen. Det samma gällde även när jag var församlingens sångledare.Det känns ibland som vi är de ”sista mohikanerna” som kämpar vidare med brass musik i frikyrkorna och inom pingströrelsen i synnerhet.

I dag är sång och musik på en helt annan nivå, och vi måste tyvärr bara konstatera att det är som det är. Dagens församling och församlingsledare väljer hellre lovsång framför andra musikinslag i gudstjänst livet – därför var temat i årets konferens: ”Med fokus på hur brass banden kan anpassa sig efter den nya tiden och på nytt bli en naturlig del i gudstjänsten och församlingen”.

Efter denna något uppgivna inledning måste man säga att ”pingstbrass 2017” var en upplyftande upplevelse med 45 st anmälda plus stödet från Smyrna Brass. Det var längesen att vi hade så stor orkester, bara detta var mycket glädjande. Helgens dirigent som svarade för instuderande var David Glännerskog – en hög meriterad musiker och nuvarande ledare för Bethlehemskyrkans musikkår.

David lotsade oss lugnt och professionellt igenom den aktuella repertoaren, en repertoar som delvis bestod av några FA verk och delvis särskilda skrivna arrangemang omkring dagens ämne ”lovsång”, dessa arrangörer var Gustav Thoursie, Fredrik Hellgren, Göran Sydhage samt dirigenten själv med ”Jesus är i centrum” och ”Livets Ande”, den sist nämnda en riktig pärla i mitt tycke.
De flesta styckena presenterades med fredagens första repetition med den verkligen välgjorda och uppskattade musik mappen.

Lördagen började med ett mycket intressant seminarium kring ”Brass och lovsång”, Gustav Thoursie undervisade med bakgrund som utbildad församlings musiker och Mattias Martinsson från en pastors horisont. Båda var otroligt bra att lyssna till. Istället för att jag försöker återger deras inlägg – så ska det finnas en inspelad ”länk” som jag rekommenderar alla att tar del utav.

Mellan dagens repetitioner fanns avsatt tid för PBBs årsmötet med ordförande Alf-Göran Waldenvik i spetsen assisterade av vår ”ständige sekreterare” Morgan Sköld. Bland annat togs upp Brassnytt som ha varit i behov av en redaktör en längre tid. Willy Lindberg ha skött denna viktiga post galant utöver sitt uppdrag med ”layout” med mera, men vill nu dra sej tillbaka. Vi vill alla tacka vår trogna vän Willy för sin fina insats för vår net tidning under alla år. Det nämndes också att undertecknad som bara stödjer Brassnytt önskar lämna över till yngre krafter.

Ett beslut fattades att en mindre grupp tar över det totala ansvaret och utformningen av Brassnytt och på så sätt sprida arbetsbördan, namn presenteras inom kort, likaså platsen för nästa års konferens.

Lördagens festkväll fortsatte med en imponerande konsert med Bethlehemskyrkans musikkår. Dirigent David Glännerskog inledde med Leslie Condons marsch ”Celebration” innan taktpinnen överlämnades till de nio dirigenter som har gått på SMMs dirigent utbildning, de uppvisade en mycket hög standard i dirigentskap. Roligt att det var så många kvinnliga dirigenter. Man också imponerades av att Betlehemskyrkans Brass Band orkade spela så intensivt och så länge. Kvällens konferenciär var Anders Lundin. Lördagens festkväll avslutad med uppsluppen stämning kring middags bordet.

Efter repetition tillsammans med Smyrna Kyrkans lovsångs team var det ”upp till bevis” när vi medverkade i söndagens förmiddags gudstjänst med predikan av Urban Ringbäck. Nog var det en mäktig lovsång med lovsångs teamet, sångsolist och det stora brass bandet, en härlig ande fyllde avslutning till ”pingstbrass 2017” konferens.

Vi riktar ett särskilt tack till dirigenten David Glännerskog och till Smyrna församlingen i Göteborg, till Smyrna Brass för ett mycket väl utfört arbete och Mikael Hermansson i synnerhet, för att inte glömma alla andra som har medverkat till en så lyckad sammandragning.

Må Gud rikligen välsigna Er alla
Peter Preston