Vår årliga träff, för både ledare och musikanter, gick av stapeln i Arken på inbjudan av Pingstförsamlingen i Värnamo.

INVIGNINGSKONSERT
Helgen inleddes av Värnamos Missionskyrkas Brassband, som tillsammans med dirigent Håkan Johansson, framförde ett välkomponerat program. Bandet består av både missionskyrkans och pingstyrkans brass. ”Centennial Salute”, signerat Philip Sparke, var ett värdigt öppningsstycke.

Här måste jag säga att jag imponerades av passagerna där kornetterna spelade svagt, men ändå behöll tonen medan de släppte fram de finstämda ”mellow” klangerna hos horn, bariton och euphonium.

Stycket var mycket bra nyanserat och det blev en lyckad konsertöppnare.

Alla musiker, särskilt brassmusiker, vet att det inte är lika svårt att att spela starkt och snabbt som det motsatta, att spela lugnt och svagt. När det gäller ”Hymn for Diana”skriven av Joseph Turrin krävs det mycket av brassbandet för att frambringa både det magiska och tragiska omkring prinsessan Diana. Kvällens brassband gjorde ett ärligt försök.

Missionskyrkans minibrass hade en egen avdelning med ”Rebeccas Tune”, ”Taggar Ner” och ”Super Spy”, duktigt framfört då erfarenheten av att spela var från 6 mån upp till 5 år!

Värnamos Brassband fortsatte med ”Raise the banner” av Erik Silferberg som
är en uppiggande marsch baserad på sången ”Strid för sanningen”, Darrol Barry’s arr. för flygelhorn och band av Errol Garner’s ”Misty” samt Jonas Tedenstad som framförde ”Georgia on my mind” på trumpet, var bevis på proffsiga solister.

Far och dotter, Jakob och Malva Törefors, förtrollade publiken med underbar sång och pianospel i deras eget arr. av ”O store Gud” som även involverade brasset med både sång och musik.

Det här var bara ett axplock från kvällens repertoar.

Ett extra plus i kanten till bandets följsamma slagverkare. Det är en fröjd för öronen när trumslagaren inte våldför sej på musiken, utan spelar nyanserat som t.e.x, när Värnamo Missionskyrkas brassband tackade för
sig med ”We’ll meet again”, och det hoppas jag verkligen att vi får
göra.

Tack till dirigent Håkan Johansson och alla musikanter för denna härliga inledning av PBBs (Pingströrelsens brassband) konferens.

Konferensorkestern
Konferensen fortsatte under lördagen med repetitioner och workshops. Vi hade redan tjuvspelat några låtar i förväg under fredagskvällen efter invigningskonserten.

Våra utomordentligt proffsiga ledare och instruktörer som instuderade denna helg var Jörgen Ådvall och Gustav Thoursie.

På repertoarlistan övade vi bl.a. Mozarts ”Ave verum Corpus”, Erik Leidzens marsch ”In the Kings Service”, ”Lux aurumque” av Eric Whitacre arr. Axel Olesund, ”O when the saints” arrat av Andreas Holmlund, Eric Balls ”Serenity” och marschen ”Pingstbrass 2015” nykomponerad av Ingemar Jennersjö.

De flesta av de inövade styckena uppfördes sedan under söndagförmiddagens
gudstjänst.

Lördagen innehöll dessutom det sedvanliga årsmötet för PBB med utrymmen för samtal, innan det var dax för deltagarnas festkväll; en kväll som denna gång förgylldes av kvartetten ”Jakobs Fyra”, då alla tillhör familjen Jakob Törefors. Här var det professionellt framträdande av högsta klass på piano, bas, trummor och sång . Vilken ensemble! När ”Jakobs Fyra” avrundade med ”Shall we gather att the river” (O, hur saligt att får vandra) kände vi att vi hade redan fått en försmak av himmelen.

Tack Värnamo och alla som har arbetat med 2015 års konferens. Tack till ledare och deltagare och tack till församlingen i Värnamo. Vi tackar Gud och varandra för en givande och inspirerande konferens.