Brasset i Ö-vik är välsignade med inte bara en, utan tre dirigenter – Daniel Sundberg, Marcus Larsson och Derek Preston – som kör hårt med oss och gör ett utomordentligt bra jobb. Men det är inte bara dagens dirigenter som format oss till det brassband vi är idag, utan även tidigare ledare.

En sånt exempel är Göran ”Sydis” Sydhage som både har spelat och lett Pingstbrass här i Ö-vik under många år. Numera har han lämnat Ö-vik för politiska uppdrag i riksdagen, men hans hjärta klappar fortfarande för brassmusik och han är ofta anlitad som musiker (trombon) och dirigent.

Mitt under årets värsta snöoväder kom Göran tillbaka till Ö-vik för en inspirationshelg med Pingsbrass, och som den duktiga kompositör han är hade han en nyskriven svit med sig i trombonväskan. Göran hade nämligen skrivet sex små satser som beskriver oliker verser i den 24:e psalmen:

  1. ”Herren är min Herde ” som bygger på vers 1
  2. ”Lugna vatten” som bygger på vers 2
  3. ”Han ger mig kraft” som bygger på vers 3
  4. ”Han leder mig på rätta vägar” – också vers 3
  5. ”Godhet och Nåd” – vers 6
  6. ”Herrens hus ska vara mitt hem” – också vers 6 i en riktig karnevalstämming.

Vi i brasset hade fått noter i förväg och var både mangrant samlade och väl förberedda då Göran lyfte taktpinnen. Det gick mycket smidigt att åter spela under Görans säkra instudering, och vi stortrivdes med varandra.

Uruppförandet av Göran Sydhages musik blev väl mottaget av församlingen på söndagsförmiddagens gudstjänst. Ett litet förklarande programblad med illustrationer av Görans dotter Hanna delades ut till de mötesbesökande.

På kvällen åkte brasset och pastor Helena Jakobsson tio mil inåt landet till Skorped där en av brassets kornettister har sin hemvist, och även dessa mötesbesökare bekräftade att det hade varit en lyckad helg.

Stort tack till Göran för allt jobb och energi han lagt ner hos oss! Det var en musikhelg som inpirerar för vidare uppdrag och uppmaningar för Guds rike.

Nästa projekt för Ö-viks Pingstbrass är en helg i slutet av mars tillsammans med musikanterna i Frälsningsarmén i Skellefteåhamn.