Som tidigare annonserat har Öviks Pingstbrass på eget bevåg tagit steget ut från blåsrummet på övningskvällar i juni månad och hållit friluftsmöten ute på stadens gator och torg med omnejd.
Ibland var det varmt – ibland var det svalt – med vi spelade för de som lyssnade, en del uppskattade att vi även bjöd på förtäring vid kaffe bordet.
Vi kommer att göra likadant i augusti innan ordinarie övningar börjar.
Naturligtvis komma vi att göra en utvärdering om vad som var bra och mindre bra inför nästa sommar.

Oftast i juli månad besöker jag ett par goda musik vänner vid deras sommarstuga i Dalarna. Då få vi njuta av den vackra naturen, trevlig samvaro och att spela tillsammans. Oftast har vi egna nya komponerade stycken eller arrangemang som vi testar, verk som vi ska spela offentligt under hösten.
Mina vänner har dessutom ansvaret för en lokal ”sommar” blåsensemble som heter ”byblåset”, – det är typ ”brunnsmusik” med tidsenliga instrument och tillhörande klädsel, de förgyller omgivningen i många olika sammanhang – marknadshandel, kultur evenemang, musikkafé, kyrkligt medverkan m.m. och även i år fick jag avnjuta deras ljuva sommar musik i och omkring sjön Lången.

Min sommar tripp tog mej förbi Linköping, där vid Malmslätt tog militären ton.
Jag hade turen för att på min sista dag i dessa trakter kom ”Östgöta Hemvärnsmusikkår” på besök.
Denna stora orkestern på dryg 40 st musikanter demonstrerade sina ”figurativa” marsch färdigheter innan dej spelande marscherade vidare runt Malmslätt, innan de stannade utanför Flygmuseets byggnad och uppförde en dryg timmas konsert. Dirigent Leif Wangin lotsade både orkestern och publiken igenom den variationsrika programmet inför en tacksam publik.

Så småningom var jag på väg hem, igenom huvudstaden och ut i Roslagen till Österskär.
Här blev jag bjuden att lyssna till en professionell vokal ensemble i Näsby Parks kyrkan , Rickard Collins kvartett gav en fulländad konsert inför en hänförd publik.
Varför nämna jag en professionell vokal ensemble i en brass tidning? – Ja du, vi ha mycket att lära av alla musik proffs, hur man lägga an tonen, och även mer – hur vi avfraserar den.

Du kära läsare, Du har säkert nån bra och intressant sommar musik minne, skicka gärna in till brassnytt tillsammans med tillhörande bild och dela med oss övriga.
Sensommar hälsningar
Peter Preston