City Brass med säte mitt i Stockholms innerstad vid Citykyrkan, är ett brass band som är mycket i elden. Ibland sammanfaller mina egna uppdrag i Stockholm så lyckligt att jag kan ofta vara med vid de olika spel tillfällen.

Tidigt på söndag morgon den 15 oktober – satt jag på pendeltåget från Stockholms central till Södertälje central för att sammanträffa med de övriga i brasset. Jag hade varit med och tjuvtränat på deras övning några dagar innan, så nu var förväntningarna på topp.

 På den nya ombyggda estraden i pingstkyrkan rymdes City Brass alldeles utmärkt. Pastor Thomas Hallström hälsade alla välkomna, dagens predikant var Helen Lind Jaktlund.

   Brasset började gudstjänsten med David Glännerskogs ”Jubilee March” innan Erik Silverbergs arrangemang av ”Du omsluter mej på alla sidor” banade vägen för en stunds lovprisning.

  Dagens dirigent för City Brass var Göran Sydhage och många av musikstyckerna i resten av gudstjänsten var Görans egna arrangemang.  Under lovsången användes tillsammans med församlingen  ”Du är Helig” och  ”Gud Du är alltid nära mej”

  City Brass har ett nära samarbete med sångerskan Eva Berg-Almqvist som kom till utryck i ett par alster av Duke Ellington från hans,   ”sacred conserts”.  Eva och brasset framförde Göran Sydhages arr av ”Freedom” och ”Is God a three letter word for love”. Senare i gudstjänsten var det dags för Eva igen som med ackompanjemang av  City Brass framförde Olle Widestrands ”Källan” – också det ett arr. av Göran Sydhage.

    City Brass hade en mastig fullsatt trombon sektion denna förmiddag så undertecknad behövdes bättre på tuban denna gång.

     Det är alltid gott att samlas i Herrens Hus och denna söndag förmiddag i Södertälje pingstkyrka var inget undantag.

   Bara några veckor efter Södertälje besöket var jag återigen tillsammans med City Brass. Nu var det lördagen den 4:e november ”Alla Helgons Dag” och orkestern befann sig på Ulriksdals begravnings plats vid middags tid och gav en minnes konsert för besökande till kyrkogården.

 Emanuel Nyström var dirigent, han hade valt ut passande musik, t.ex  Ray Bowes arr. av ”Abide with me”, Rolf Johansson arr. av ”Blott an dag”,  Duke Ellingtons ”Come Sunday” och mycket mera. En dryg timmes program med avbrott för kaffe & bullar för både publiken och bandet.

 Det blev en fin stund tillsammans med kyrkogårds besökande, kyrkans personal och vi i City brass denna kyliga med dock regn fri A.H.dag, en fin tradition som är värt att uppehålla.

         Direkt efter spelningen vid Ulriksdal begav sej hela City Brass vidare till Ekerö och Mälarökyrkan som ligger mitt på torget. En vacker ganska nybyggd kyrka som är en utpost till Filadelfia i Stockholm. Församlingen på plats bjöd på en välsmakande lunch och  Emanuel Nyström berättade med inlevelse om den nya kyrkans tillkomst – ett mycket intressant och gripande vittnesbörd om vad Gud gör när man ställer sej till hans förfogande. Nu var det dags för Emanuel Nyström att överlämna dirigent pinnen till Göran Sydhage som hade ansvaret för eftermiddagens konsert.

   Göran valde att inleda med Erik Silverbergs ”Ascalon” som är ett fint arr. av psalmen ”Härlig är Jorden” Därefter framfördes Görans egen komposition. Ett större verk – sviten ”Herren är min Herde”.  Det är beskrivande musik där de olika satserna fångar innebörden i de olika bibelverserna i Davids 23:e psalm.  Publiken kunde lätt följa med i musiken tack vara en upptryckt förklaring samt bilderna på ”overhead”,  predikan hölls av församlingens pastor.

    Denna AH dag var City brass välbesatt på alla stämmor från Ess kornetten ner till Bb basen. För mej personligen är det alltid givande att få spela med – men nu för min del var det snabbt iväg till Stockholms central och natt transport norrut eftersom Ö-viks Pingstbrass ska besöka och berika förmiddags gudstjänsten i morgon (Söndag) i EFS kyrkan på hemmaplan.

       En minnesrik AH dag både i Ulriksdal och Mälarökyrka

Peter Preston