Än en gång har den årliga brassmusikfesthelgen i Värnamo ägt rum. Förväntansfulla brassbandsmusiker från norr till söder (från Örnsköldsvik till Malmö) samlades för att uppvisa sitt bästa i sin tävlingsdivision, och ingen behövde vara besviken – varken orkestrarna eller publiken.

Berit Palmqvist och Swedish Youth Brass band (SYBB) var i fin form när de invigde årets musikfest med Glory Fanfare och därefter fortsatte de med ett fint program.

Senare på kvällen var det dags för de tre giganterna från elitdivisionen att ge var sin tolkning av teststycket Stonehenge – ett fantastiskt verk av Jan Van der Roost.

Betlehemskyrkans Musikkår inledde och publiken var absolut trollbunden av deras spel. Sedan var det Solna Brass:s tur – men personligen undrade jag om de inte riktigt trivdes med stycket?

Om jag tyckte att Betlehemskyrkans Musikkår hade den bästa inledningen av Stonehenge tyckte jag att Windcorp Brass Band från Göteborg hade den bästa avslutningen.

På lördagen spelade dessa tre band sina egna fritt valda program. Här spelade Solna Brass suveränt vilket resulterade i en samlad poäng som gav dem en andra plats. Segraren i elitdivisionen (för fjärde året i rad!) blev återigen Windcorp Brass Band under ledning av Andreas Kratz och de kommer att representera Sverige i Brass-EM i Oslo i april 2013.

Uffes Blås Brass Band från Deje vann i division 1 och Axxon Brass Band i division 2.

På lördageftermiddagen framförde Söderkårens Musikkår ett strålande program tillsammans med dirigent Peter Hellman. Både marschmusik, marimbasolo, hymnarr. m.m. rymdes i deras minikonsert.

Det svängde om mini-brasset!
Det svängde om mini-brasset!

Dagen avslutades med den sedvanliga galakonserten där Windcorp Brass Band hade huvudansvaret. Nils Landgren förgyllde programmet med sitt förnämliga trombonspel i världsklass. Nisse har också den fantastiska gåvan att få de yngre med sig. Ett medryckande riff spelat av gissningsvis nästan hundra minibrassare med några frivilliga improvisationer gav en extra piff till kvällskonserten.

Därefter prisutdelning och hyllning till årets eldsjäl – Torleif Lindén från Halmstad Brass.

Chapter Two (Nils Landgren på trombon och Johan Norberg på gitarr) gav oss en värdig avslutning på denna lyckade 30-årsjubilerande Svenska Brassbandsfestival.

Resultat SBBF 2012:
Elitklassen: Windcorp Brass Band,  Göteborg
Division 1: Uffes Blås Brass Band
Division 2: Axxon brass band
Minibrass: Åsenhöga Youth Brass Band